RISE PFI investerer i avansert pilotbestryker

RISE PFI investerer i en avansert presisjonskonstruert pilotbestryker, designet for å trykke, belegge og laminere alle typer fleksible materialer, som papir, filmer og metalliske folier. Bestrykningen gjøres på rull-til-rull basis, og man kan påføre både organiske og vannbaserte belegg, med forskjellige påføringsmetoder.

Eva Pasquier og Johnny Kvakland Melbø fra RISE PFI besøkte nylig RK Print Coat Instruments,  som holder til i England. Her ble den nye pilotbestrykeren testet og prøvekjørt. Pilotbestrykeren som vi nå investerer i er bygget opp fra en standard modell, men den er spesialdesignet for vårt behov, sier Eva Pasquier fra RISE PFI. Investeringen skjer som en del av forskningsinfrastrukturprosjektet NORCELlab, en nasjonal forskningsinfrastruktur ved RISE PFI, finansiert av Norges forskningsråd. Gjennom NORCELlab investerer vi i sentrale utstyrsenheter for celluloseforskning og utvikling av cellulosebaserte produkter, sier Kristin Syverud, forskningssjef ved RISE PFI og prosjektleder for NORCELlab.

Den nye pilotbestrykeren vil være svært nyttig i produktutvikling, og kan også brukes til småskalaproduksjon av spesialiserte produkter ved lavt volum. Vi planlegger blant annet å bruke bestrykeren til å utvikle og teste nye barrierematerialer til emballasje, sier Eva Pasquier.

Samfunnet har behov for alternative emballasjematerialer til plast, og nye emballasjedirektiver stiller krav til redusert bruk av plast i en rekke produkter. Nye, biobaserte emballasjematerialer må ha tilstrekkelig barriere mot vann, gass og fett, avhengig av hva som skal emballeres. Det er derfor behov for å utvikle nye barrierematerialer som kan erstatte dagens plastbarrierer.

RISE PFI leder blant annet forskningsprosjektet «NxtBarr – Next Generation Barrier Materials», hvor vi sammen med industri- og forskningspartnere skal utvikle biobaserte, resirkulerbare og biodegraderbare emballasjematerialer som kan erstatte plast, uten at det går ut over matsikkerheten eller leder til økt matavfall. Her vil vi få god bruk for den nye pilotbestrykeren, sier Eva Pasquier.

Med den nye pilotbestrykeren vil vi også kunne bistå industri i å prøve ut ulike coatinger i pilotskala, avslutter Eva Pasquier.