Innovativt prosjekt for gjenbruk av ull: En bærekraftig løsning på et avfallsproblem
I Europa brukes det over 3 milliarder plastpotter hvert år. Halvparten av disse er engangsplast, 98 % er laget av fossile materialer, og mer enn 95 % blir sendt til deponi. Blant plastalternativene på markedet dominerer torv, papp, kokosfiber og bioplast, alle med store utfordringer knyttet til bærekraft eller opprinnelse.
Hvert år kastes hele 200 000 tonn saueull i Europa. Dette er nedklassifisert saueull, som ikke er egnet for tekstilproduksjon. Woolero og RISE PFI har gjennom prosjektet ProKomp utviklet en ny kompositt som er fremstilt av slike ullfraksjoner og et biobasert bindemiddel. Komposittmaterialet er et nytt og bærekraftig plastalternativ som kan prosesseres som vanlig plast. Det føles som plast, men er 100% biobasert og biologisk nedbrytbart, sier Jost Ruwoldt ved RISE PFI. Denne kompositten overgår konvensjonelle plastbaserte løsninger både etisk og miljømessig. I tillegg til bindemiddelet har vi også utviklet produksjonsprosesser for fremstilling av plantepottene, sier Ruwoldt.
Hvem er Woolero?
Woolero er et oppstartsselskap med utspring fra NTNU, som utvikler bærekraftige og jordforbedrende produkter basert på ull som ikke er egnet til tekstilproduksjon.
De siste tre årene har Woolero jobbet målrettet med å utnytte denne underutnyttede råvaren, for å skape klimasmarte alternativer til ikke-fornybare materialer i jord- og landbruket. I 2021 etablerte selskapet Norges første fabrikk for organisk gjødsel av saueull i Osen kommune. Gjennom dette arbeidet oppdaget de at ulla innehar flere egenskaper som gjør den svært godt egnet som et bærekraftig materialalternativ med potensial til å erstatte betydelige mengder plast og torv internasjonalt.
Med støtte fra Regionalt Forskningsfond Trøndelag har Woolero nå en bærekraftig produksjon av det biobaserte komposittmaterialet, basert på norsk saueull som ellers ville havnet i søpla. Produktet tåler vann, vær og vind. Materialet brytes også ned og blir til jordforbedrende kompost, sier Mathias Hoel, daglig leder i Woolero. Produktene som Woolero utvikler har primært anvendelse i land- og jordbruk, der ulla bidrar med viktige næringsstoffer og jordforbedrende egenskaper.
Hvordan var samarbeidet med RISE PFI?
Woolero har hatt et tett og godt samarbeid med RISE PFI, der Jost Ruwoldt har ledet forskningsarbeidet med god faglig tyngde over de siste to årene. Samarbeidet har vært avgjørende for selskapets utvikling og vekst, og vi håper på flere gode prosjekter i nær fremtid, sier Mathias Hoel.