NORCELlab – The Norwegian Cellulose Laboratory – er en nasjonal infrastruktur viet til forskning og utvikling innen cellulose, med RISE PFI som vertsinstitusjon og finansiert av Norges forskningsråd.
NORCELlab er tilgjengelig for både nasjonale og internasjonale aktører (universiteter, forskningsinstitutter og industribedrifter), og tilbyr sine tjenester både på kommersiell kontraktsbasis og som støtte til forsknings- og utviklingsprosjekter samt utdanning.
Dersom du ønsker å benytte vår infrastruktur, ber vi deg gå inn på NORCELlab sin nettsiden og sende inn en søknad om medlemskap. Vi vil deretter ta kontakt med deg. Du finner nettsiden her:

Bidrag til forskning og innovasjon
NORCELlab representerer hele verdikjeden – fra produksjon av cellulosebaserte byggesteiner til utvikling av prototyper basert på disse byggesteinene. Verktøykassen i NORCELlab omfatter avanserte instrumenter og analyseutstyr, i tillegg til laboratorieutstyr som er egnet for å simulere industrielle produksjonsmetoder. På denne måten legger NORCELlab til rette for både grunnleggende forskning og utvikling av produkter for industriell produksjon.
Laboratoriet er lokalisert på Gløshaugen i Trondheim, noe som gjør samarbeid med andre relevante infrastrukturer, som NORFAB-node Nanolab og NorBioLab, enkelt.
Laboratoriet er under oppbygging og omfatter foreløpig følgende utstyrsenheter:
Reometer
Anton Paar MCR 702e er et avansert reometer for å studere materialers flytegenskaper. Med dette instrumentet kan det utføres både klassiske og mer avanserte reologimålinger. Instrumentet har høy rotasjonshastighet (opptil 3000 RPM) og nøyaktig temperaturkontroll opp til 200 °C. Vi har et sett av forskjellige geometrier som muliggjør analyser på et bredt utvalg av prøver.

Teksturanalysator
Texture Analyser TA.XT plusC er et analyseinstrument som brukes til å måle mekaniske og fysiske egenskaper ved ulike materialer, ofte matvarer, kosmetikk, skum og geler. Den måler hvor hardt, seigt, mykt eller klebrig materialet er. En "probe" - et slags stempel – presses mot prøven og måler kraften som trengs for å deformere den som funksjon av tid. Resultatene gir innsikt i materialets tekstur.
Instrumentet kan tilpasses ulike materialer ved å bruke forskjellige prober og festeanordninger.

Zetasizer
Zetasizer Ultra måler størrelsen til små partikler i væske ved å analysere hvordan de sprer lys. Det kan også måle partikkelens ladning, samt si noe om hvor stabile partiklene er, og om de klumper seg. Instrumentet har presis temperaturkontroll og kan automatisk teste hvordan partikler oppfører seg ved ulike pH-verdier.

Spraytørker i laboratorieskala
Spraytørkeren kan på en effektiv og skånsom måte separere fast stoff fra en væske (løsning eller suspensjon) til pulverform.
Prosessen fungerer ved at en væske finfordeles i små dråper, som deretter raskt tørker i varm luft. Resultatet er et jevnt og stabilt pulver som er lettere å lagre, transportere og bruke i videre forskning eller produksjon. Effekten av tørkeprosessen på kvaliteten av pulveret kan studeres.

Pilotbestryker
Pilotbestrykeren er designet for å belegge og laminere alle typer fleksible materialer, som papir, filmer, tekstiler og metalliske folier. Bestrykningen gjøres på rull-til-rull basis, og man kan påføre både organiske og vannbaserte belegg med forskjellige påføringsmetoder.

Dynamisk mekanisk analysator
DMA 303 Eplexor tester hvordan materialer – som kompositter, gummi eller fiberbaserte materialer – reagerer når de bøyes, strekkes eller presses. Den måler hvor stivt, mykt eller dempende materialet er, og hvordan disse egenskapene endrer seg med temperatur og fuktighet.
Instrumentet kan varme opp prøven til 800 °C og teste under ulike fuktighetsnivåer. Det brukes blant annet for å finne ut når et materiale blir mykt (glassovergang), og hvordan det gradvis endrer form eller mister spenning når det står under belastning over tid.


RISE PFI is part of RISE - Research Institutes of Sweden
RISE PFI er et internasjonalt anerkjent forskningsinstitutt innen prosesser og produkter basert på lignocellulose. RISE PFIs satsingsområder er Fiberteknologi og fiberbaserte produkter, Bioraffinering og bioenergi og Biopolymerer og biokompositter.
Kontakt
- Høgskoleringen 6b
- NO - 7491 Trondheim
- firmapost@rise-pfi.no
- +47 73 60 50 65