AgriFood

Verdiskaping av sidestrømmer fra landbruket innenfor den sirkulære bioøkonomien

Hovedmålet med AgriFood prosjektet er å utvikle ny kunnskap og metoder for valorisering av norske sidestrømmer fra landbruket til verdifulle og bærekraftige produkter. Prosjektet vil fokusere på fremstilling av protein til mat og fôr, samt fremstilling av biobaserte oligo-/polymerer (f.eks. lignin, cellulose, hemicellulose og stivelse) til bruk i ulike produkter. Vi vil følge prinsippet om at de økonomisk mest lønnsomme komponentene vil bli ekstrahert først, og at dette skjer i rekkefølgen: proteiner > fibre > biopolymerer / oligomerer > monosakkarider. Monosakkaridene, som man sitter igjen med etter at mer verdifulle komponenter er tatt ut, vil deretter fermenteres til encelleprotein og høyverdig ingredienser, slik at alt materialet utnyttes. Prosessutviklingen vil ha søkelys på enkle, fleksible og miljøvennlige prosesser som kan kombineres og skaleres etter behov for hver sidestrøm/produkt, og vil også tilrettelegge for desentralisert produksjon.

Value creation from agrifood side streams

Forskningspartnere og finansiering

Forskningspartnere

RISE PFI (prosjekteier)

NTNU - Institutt for bioteknologi og matvitenskap 

Industripartnere: Hoff AS, Felleskjøpet Fôrutvikling AS, Ringnes Supply Company AS, Membranteknikk AS, Salmon Group AS, BioSynTech AS, Norsk Kylling AS

Finansiering
Project periode: 2024 – 2027