En vellykket bio- og sirkulærøkonomi er avhengig av hvordan bærekraftige og kommersielt levedyktige produkter distribueres, og spesielt dersom de verdiskapende produktene er basert på resirkuleringsstrømmer eller sidestrømmer fra industriell produksjon. ALLOC-prosjektet (Nye og innovative prosesser for gulv- og veggprodukter) er et tydelig eksempel på et initiativ i denne retningen, forklarer Leif Kåre Hindersland (FoU-leder i Alloc AS).

ALLOC-prosjektet ble igangsatt i 2018, som en videreføring av prosjektet ElefantGulv (engelsk: “Elephant flooring”), hvor sterke gulvprodukter ble implementert av Alloc AS og lansert i markedet. «Etter et nært samarbeid med RISE PFI i Trondheim, bestemte vi oss for å fortsette våre investeringer i innovasjonsprosjekter for industrisektoren, som også involverer de norske selskapene Norske Skog Saugbrugs og Ranheim Paper & Board. I tillegg har Norges forskningsråd også bevilget fire nye år med midler og støttet vårt arbeid med utvikling av innovative produkter, legger Leif Kåre Hindersland til.

De nye gulv- og veggproduktene inneholder resirkulerte materialer
Alloc AS bruker en rekke papirkvaliteter i sine produkter, inkludert trykkpapir og kraftpapir. Kraftpapir lages i dag av rene kraftfibre og importeres fra Nord-Amerika, noe som medfører ekstra kostnader og en miljøbelastning når det gjelder transport. For å forbedre produktene våre på en bærekraftig måte, bestemte vi oss for å utforske muligheten for bruk av resirkulert papir. Vi etablerte derfor et nært samarbeid med Ranheim Paper & Board i Norge, forklarer Leif Kåre Hindersland.

Ranheim Paper & Board ligger like ved Trondheim og gjenvinner returpapir fra Norge og Sverige. Selskapet har i dag en samlet produksjon på 109 000 tonn/år av resirkulerte papir- og kartongprodukter, hvor hovedmarkedet er Europa og Norge.

Ranheim Paper & Board AS har spesialisert seg på å utvikle spesielle papirkvaliteter basert på resirkulert fibermateriale. Papirkvaliteten vi har utviklet for laminatindustrien har vært spesielt utfordrende, siden den oppfører seg litt annerledes enn de rene kvalitetene som tradisjonelt brukes i Saturating Base Kraft. Kvaliteten må derfor skreddersyes for hver anvendelse, i nært samarbeid med sluttkunden. Samarbeidet med Alloc og RISE PFI har vært en viktig milepæl i utviklingen, og vi ser frem til å fortsette samarbeidet, forklarer Brynjar Svarstad, utviklingssjef i Ranheim Paper & Board. Selskapet jobber tett med RISE PFI for å utvikle en resirkulert papirkvalitet som oppfyller kravene fra Alloc AS. "Hos RISE PFI undersøker vi den nåværende strukturen og sammensetningen av resirkulert papir fra Ranheim, og bidrar til å forbedre ytelsen, med tanke på kravene til vegg- og gulvapplikasjoner. Et ekstra viktig område er også utviklingen av en ligninbasert harpiks, skreddersydd for komponentene i ALLOC-produktene”, legger Dr. Gary Chinga Carrasco, fagansvarlig - Biokompositter, RISE PFI.

Mot en sirkulær tilnærming
Det resirkulerte papiret som blir produsert av Ranheim er allerede testet og brukt i vegg- og gulvprodukter av Alloc. «Vi må sørge for at gulvproduktene vi lanserer på markedet har de standardene som er satt av selskapet vårt når det gjelder mekanisk stabilitet, holdbarhet og til en overkommelig pris. Vi forventer å produsere 3 millioner m2 gulv innen 2020 og 3-6 millioner m2 resirkulert papir vil bli brukt som en av hovedkomponentene i produktene våre. Vi ser frem til å fortsette samarbeidet med Ranheim Paper & Board”, forklarer FoU-sjefen i Alloc.

Involvering av industrielle interessenter som dekker hele verdikjeden er ekstremt viktig når det gjelder rask utvikling og distribusjon av nye produkter. ALLOC-prosjektet har lyktes i å involvere de rette partnerne, inkludert industri og FoU-grupper, for å sikre utviklingen av høyverdiprodukter basert på materialer fra resirkuleringsstrømmer. Vår intensjon er å lukke sløyfen og implementere en reell sirkulær tilnærming, med tanke på produksjon, installasjon, innsamling og gjenbruk i nye produkter, avslutter Leif Kåre Hindersland.

 

Text: RISE PFI