Konferansen “Polymer-based materials today and in the future” ble arrangert av Norsk Kjemisk Selskap på Høsbjør 2.- 3. mars 2023.

På konferansen var det flere interessante presentasjoner både fra norske og utenlandske bidragsytere. Fra RISE PFI holdt Kristin Syverud presentasjonen “Nanocellulose in tissue engineering – effects of surface chemistry” hvor interaksjoner mellom nanocellulosekvaliteter med ulik overflatekjemi og levende celler ble presentert. Dette inkluderte også resultater fra en nylig publisert artikkel: «Rashad, A., Grøndahl, M., Heggset, E.B., Mustafa, K., Syverud, K.: Responses of Rat Mesenchymal Stromal Cells to Nanocellulose with Different Functional Groups, ACS Appl. Bio Mater. 2023, https://doi.org/10.1021/acsabm.2c00794

 

Kristin Syverud

Foto: Vegard Ottesen

Polymer-based materials

Tissue engineering

«Tissue engineering» handler om å hjelpe kroppen med å reparere skadet vev ved hjelp av pasientens stamceller, en struktur («scaffold») som cellene kan feste seg til, i tillegg til næringsstoffer. Strategien er at en tredimensjonal struktur som inneholder stamceller fra pasienten skal kunne opereres inn i pasientens skadde område for å stimulere de naturlige beinhelbredelsesprosessene.

Nylig har man begynt å bruke 3D-trykketeknologi for å lage slike strukturer (scaffolds). Man trykker en gel som er spesialdesignet for å fremme utvikling av cellene til det vevet man ønsker å erstatte. Nanocellulose er en viktig og lovende ingrediens i slike geler og RISE PFI jobber med utvikling av nanocellulosekvaliteter som er egnet til dette formålet.

Ved å kombinere 3D-trykketeknologi, nanoteknologi og stamceller på denne måten vil man kunne slippe å ta et beintransplantat fra et annet bein eller lete etter en bendonor.

 

RISE PFI is part of RISE - Research Institutes of Sweden

RISE PFI er et internasjonalt anerkjent forskningsinstitutt innen prosesser og produkter basert på lignocellulose. RISE PFIs satsingsområder er Fiberteknologi og fiberbaserte produkter, Bioraffinering og bioenergi og Biopolymerer og biokompositter.

 

Kontakt

  • Høgskoleringen 6b
  • NO - 7491 Trondheim
  • firmapost@rise-pfi.no
  • +47 73 60 50 65